Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

 

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) της ΠΕ Κέρκυρας σας καλωσορίζει στη διαδικτυακή του σελίδα. 

Λίγο μετά την ίδρυσή του, ξεκινά και η παρουσία του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να μπορούμε να «συναντηθούμε», έστω και διαδικτυακά, όσοι από μας έχουμε στην οικογένειά μας ή στο φιλικό μας περιβάλλον άτομο στο φάσμα του αυτισμού αλλά και όσοι φροντίζουν άτομα με αυτισμό (με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, του συνοδού, του θεραπευτή κλπ). Ακόμα, στόχος μας είναι  η ενημέρωση για τους προβληματισμούς, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες μας. 

Το φάσμα του αυτισμού είναι ένας ολόκληρος κόσμος, μια εντελώς διαφορετική οπτική να βλέπουμε τα πράγματα, τους συνανθρώπους μας, την κοινωνία μας. 

Σε αυτόν τον κόσμο θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς, να περπατήσετε μαζί μας στις προκλήσεις, τις ιδιαιτερότητες, τη μαγεία του. 

Θα είναι χαρά μας να συμμετάσχετε στις προσπάθειές μας.

Η ίδρυση ενός συλλόγου αποκλειστικά για τα άτομα με αυτισμό κρίθηκε απαραίτητη από τα ιδρυτικά του μέλη και υπαγορεύτηκε από την ιδιαίτερη φύση των προβλημάτων που προκαλεί. 

Τα  άτομα με ΔΑΦ χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στην επικοινωνία και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τα αισθητηριακά ερεθίσματα και τις πληροφορίες του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να έχουν ασυνήθιστες αντιδράσεις και -ενώ έχουν κατά κανόνα ένα καλό νοητικό δυναμικό- οι ικανότητές τους να μην μπορούν να αποκαλυφθούν και να καλλιεργηθούν. 

Η έλλειψη κατάλληλου τρόπου αντιμετώπισης, εκπαίδευσης και απασχόλησής τους οδηγεί τα άτομα με ΔΑΦ σε απομόνωση, έντονη μοναξιά, άγχος και ματαίωση. 

Σπάνια βλέπετε  άτομα με αυτισμό να εργάζονται. 

Σπάνια βλέπετε να κάνουν παρέες. 

Σπάνια βλέπετε να λαμβάνουν μέρος σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις.

Αυτή τη λέξη, αυτό το «σπάνια» θέλουμε να αλλάξουμε. 

Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα που οδηγεί στον κόσμο, θέλουμε να δώσουμε στα αυτιστικά άτομα τη δυνατότητα να υπάρξουν ως οργανικό κομμάτι της κοινωνίας μας, με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και σεβασμό, όπως δικαιούται κάθε μέλος αυτής της κοινωνίας. 

Τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού χρειάζονται συγκεκριμένους τρόπους προσέγγισης, εκπαίδευσης και απασχόλησης, που πρέπει να γίνονται με κατανόηση, διακριτικότητα και ενσυναίσθηση. Χρειάζονται ήρεμο περιβάλλον, κατάλληλες δραστηριότητες, εξατομικευμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων, δομημένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών. 

Πάνω από όλα χρειάζονται την αγάπη μας, την αποδοχή της διαφορετικότητάς τους,  τον σεβασμό της προσωπικότητας και των επιλογών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου